Ik krijg regelmatig de vraag of ik wel eens rare dingen meemaak als fotograaf. Vreemde bruidsparen, wegrennende bruiden of compleet in de soep gevallen bruiloften. Nu valt het tot op heden eigenlijk wel mee al gebeurt er natuurlijk af en toe wel wat onverwachts. Zo had ik een aantal weken geleden nog een bruiloft in Delft waar alle gasten, inclusief het bruidspaar, aan het wachten waren op een Amerikaanse schoolbus om ze naar het stadhuis te brengen. Ondanks vele telefoongesprekken is de bus nooit aangekomen op de afgesproken locatie en dus was het wel even chaos en paniek. Toch nam het bruidspaar het allemaal erg goed op en dus kan je van een echte misser niet spreken. Ook aan de telefoon heb je soms de vreemdste gesprekken. Nu zou je zeggen dat een telefoontje met een bruidsfotograaf niet zo spannend is, maar niks blijkt minder waar.

Zo kreeg ik laatst een telefoontje. Op het eerste gezicht niet heel bijzonder. Zo wilde het bruidspaar dat ik de voorbereidingen zou vastleggen, de ceremonie met aansluitend een aantal foto

’s van het bruidspaar zelf, de kerkdienst, het diner en tot slot het feest. Althans, dat dacht ik. Het schijnt in andere landen wel eens te gebeuren, maar om eerlijk te zijn had ik er nog nooit van gehoord. Het fotograferen van de huwelijksnacht. Ondanks dat het voor aardig wat ophef heeft gezorgd in Amerika, wordt het blijkbaar wel opgepikt. (http://www.waarmaarraar.nl/pages/re/74570/Nieuwe_trend:_trouwfotografie_inclusief_de_huwelijksnacht.html) Nu kan je natuurlijk wel op een subtiele en artistieke manier romantische foto’s maken op een hotelkamer met mooie foto’s als resultaat, maar daar had dit bruidspaar blijkbaar niet hetzelfde idee bij. Dit bleek met name uit de vragen die daarna volgden. Zo vroegen ze o.a. of de beelden na afloop mochten worden doorverkocht aan bepaalde internetsites en of ik wel ook naakt wilde werken om de onderlinge verhoudingen minder vreemd te maken… Aangezien ik ondertussen in de auto zat had ik het in eerste instantie niet helemaal door, maar na een aantal keer door te vragen merkte ik dat ik het toch goed begreep. Nu vind ik het leuk om te experimenteren met fotografie en probeer ik graag nieuwe dingen uit, maar toch heb ik vanwege de dubieuze verzoekjes vriendelijk bedankt voor het aanbod. Ik ben benieuwd of ze uiteindelijk nog een fotograaf hebben weten te vinden die wel in was voor deze “happy-end bruidsreportage”.